Om te beginnen paardencoaching betekent niet dat ik paarden coach. Ik werk met mensen en krijg daarbij ondersteuning van een paard. Ook wel genoemd als Equine Assisted Coaching of coaching met behulp van paarden .

Coaching met behulp van paarden kan je ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling, het opheffen van blokkades, het (her)ontdekken van je kracht en kwaliteiten, het overwinnen van angsten, het krijgen van inzicht in levensvragen, rouwverwerking en het verwerken van andere emoties en trauma’s.

 

Waarom coachen met behulp van paarden?

 

1.Paarden leven in het hier en nu,

hebben geen oordeel of mening of je nu onzeker, verdrietig of boos bent. Ze beoordelen je niet op je uiterlijk. Ze nemen je zo als jij bent. Hoe fijn is dat?  Ik kan zeggen uit ervaring heel fijn!

2.Je kunt je anders voordoen dan je bent, maar een paard heeft dit direct door:

Paarden merken of gedrag overeenstemt met wat iemand echt vindt en wilt. Ze kijken door de houding en woorden heen en screenen het gevoel van jou. Dat maakt het zo’n fijne unieke methode op maat te werken aan je jezelf.

3. Paarden geven direct inzicht,waardoor je snel tot de kern komt:

Je gaat ervaringsgericht leren , je gaat zelf echt aan de slag. Door te ervaren en te experimenteren met ander gedrag samen met het paard. Kom je tot jouw eigen oplossing. Want het antwoord zit al in jou.

4.Ervaren in plaats van “praten over”. 

De methode is oplossingsgericht. Hoe is het in hier en nu? Wat/hoe ervaar ik? Hoe is dat voormij? En hoe ga jij daar in de toekomst mee om? Je richt je op de oorzaken ipv van de symptomen, waardoor kans op herhaling veel kleiner is.

5. Goed of fout

Het is bij Equine Assisted Coaching dan ook niet van belang of een activiteit succesvol wordt uitvoert. De aanpak die je kiest is nooit goed of fout, alles mag er zijn. Je ontvangt bij het uitvoeren van de activiteit ook geen enkele vorm van instructie of correctie. De beleving van jou staat centraal.

6. Hebben alle tijd

Paarden hebben alle tijd, je hoeft je nooit te haasten, ze laten je zien wat wel en niet werkt.

7.Out of the box

De leefomgeving van de paarden is in de buitenlucht, waardoor de cliënt gevraagd wordt uit zijn comfortzone te treden. Dat nodigt uit om out of the box te denken en op een nieuwe frisse, omdenkende manier naar zaken te kijken.

8. De ander

Paarden zijn ook vaak “ de ander” voor de cliënt in de coachsessie.  Je hebt niet alleen met jezelf te maken, maar ook met het paard. Net zoals je in het dagelijks leven ook situaties hebt met anderen je werk, je relatie, je vrienden, je familie en je hobby’s.

9. Symbool

Paarden kunnen symbool staan voor iemand of een situatie waar jij meer inzicht in wilt krijgen.

 10.Emotionele veiligheid

Paarden zijn zeer vergevingsgezind en zullen de ander steeds opnieuw oordeelloos vanuit het hier en nu tegemoet treden. Dit creëert een emotioneel veilige omgeving, waarin de cliënt zich gemakkelijk openstelt voor zelfonderzoek.

 

11.Met beide benen op de grond

Equine Assisted Coaching kenmerkt zich door de activiteiten die plaats vinden op de grond naast het paard, nooit op het paard. Je hebt geen ervaring of affiniteit met paarden nodig. Ook mensen met angst voor paarden kunnen aan deze coachsessies deelnemen

12. Het paard is de coach

Bij Equine Assisted Coaching doet bij voorkeur het paard het meeste werk. Het gaat om de relatie tussen het paard en de cliënt.Als coach is mijn rol het gedrag van het paard te lezen en patronen waar te nemen.Maar ik creëer ook de leerkansen door activiteit op te zetten passend bij jou coachvraag.Tijdens het reflectiemoment ga ik met jou in gesprek over wat zich in het contact met het paard afspeelde waardoor jou bewustwording sneller op gang komt.

13.En het is ook nog eens leuk!

 

14.Wetenschappelijk onderzoek

heeft aangetoond dat bij mensen die met paarden in aanraking komen, het cortisol (stresshormoon) gehalte enorm daalt.

15. De trajecten zijn kort en op maat,

dit maakt dat het uiterst betaalbaar is in vergelijking met reguliere therapie. Je hebt niet te maken met lange wachttijden, ik streef ernaar om binnen 2 weken het eerste gesprek in te plannen. 

Ervaar wat paarden voor je kunnen betekenen!

Maak een afspraak voor een gratis kennismaking.

Subscribe To Our Newsletter
Subscribe To Our NewsletterJoin our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Dankjewel voor je aanmelding! Je ontvangt binnen een paar minuten een e-mail om je aanmelding te bevestigen. Na aanmelding ontvang je de Ruitermeditatie in een nieuwe e-mail.

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt binnen een paar minuten een e-mail om je aanmelding te bevestigen. Na aanmelding ontvang je de PAARDENKERN kudde nieuwsbrief